Wat maakt ’t Gooi zo mooi om te wonen?

Al jaren staat het Gooi bekend als dé plek om te wonen in Nederland. De naam ’t Gooi is een nevenvorm van gouw ‘landstreek, gewest’.
De streek ’t Gooi omvat de gemeenten Blaricum, Gooise Meren, Laren , Huizen en Hilversum. De gemeenten Weesp en Wijdemeren worden soms ook tot deze streek gerekend, maar behoren eigenlijk tot de Vechtstreek, vandaar dat al deze gemeenten tezamen ook bekend staan als Gooi & Vechtstreek. Wonen in ’t Gooi is bijzonder, niet alleen om de diverse mogelijkheden die het te bieden heeft. Maar vooral om de natuur, de rust en de privacy. Anders dan de grote stad!
Fietsen of wandelen door een prachtig landschap van heidevelden en bossen, is een fijne dagelijkse activiteit. En kijk om je heen naar de prachtige landhuizen aan de rand van natuurgebieden. Ook word je omringd door weilanden, vennen, vijvers en in het noorden het kilometers brede Gooimeer met vele strandjes. Populair voor jong en oud.

Een eigen karakter

Een eigen karakter en een prachtige woonomgeving; dat is wat ’t Gooi je te bieden heeft. Neem bijvoorbeeld het charmante vestingstadje Naarden, met haar historische vestingswerken en vele bezienswaardigheden. Met vele restaurantjes en cafés is dit absoluut een leuke plek voor wat entertainment. Wonen in Hilversum? Deze dynamische mediastad met de kenmerkende architectuur van Dudok, die onder meer het gezicht bepaalde van het Hilversumse raadhuis is steeds meer in trek bij jonge gezinnen.
Huizen heeft moderne havens en ook het zeer pittoreske oude dorp met de veelal in authentieke stijl gerestaureerde visserswoningen mogen er zijn.
In Bussum vind je prachtige, monumentale villa’s in de meer dan 100 jaar oude, schilderachtige Bussumse villawijk ’t Spieghel’. Vergeet Blaricum niet met de charme en de rust van het chique dorp.

Laren het oudste dorp

Laren, het oudste dorp van ’t Gooi, heeft inwoners en bezoekers veel te bieden: een sfeervolle woon-en winkelomgeving waar niet alleen het karakteristieke van het oude dorp (met vele Saksische boerderijen) behouden is gebleven, maar bovendien het voorzieningenniveau hoog is. Winkelen in Laren is een vorm van recreatie die bijzonder populair is: gezellige terrasjes, uitstekende cafés en restaurants, winkels die net dat beetje meer bieden en in de zomer de poffertjeskraam aan “De Brink”, het hart van Laren. Daarnaast zijn er veel opmerkelijke evenementen (als het na corona weer mogelijk is), zoals de feestweek rond Koninginnedag en de jaarlijkse St. Jansprocessie (de enige processie ‘boven de grote rivieren’), die op de zondag het dichtst bij 24 juni -de naamdag van Johannes de Doper- plaats vindt. Ook de zomerkermis is een hoogtepunt.

Kunstenaarsdorp

In de 19e en aan het begin van de 20e eeuw heeft Laren bekendheid gekregen als kunstenaarsdorp. Schilders als William Singer, Albert Neuhuys, Tony Offermans en natuurlijk Anton Mauve vestigden zich voor kortere of langere tijd in Laren. Vandaag de dag herinneren straatnamen, maar ook de toenmalige woonhuizen en werkplekken van deze artiesten ons nog aan deze periode. De borden die je aantreft bij het binnenrijden c.q. het verlaten van Laren, herinneren op speelse wijze aan de verwantschap met de kunst van de Larense School, maar ook aan het verleden als dorp tussen de heidevelden, waar schaapskudden graasden.

Voor jong en oud!

Kortom wonen in ’t Gooi biedt vele mogelijkheden voor jong en oud. Vele jonge gezinnen trekken uit de stad naar een fijne plek in ’t Gooi waar ruimte en natuur elkaar ontmoeten. Maar waar ook een diversiteit aan voorzieningen zoals scholen en sportclubs zich bevinden.
En voor wat vertier, trek je erop uit naar de vele plekken die het te bieden heeft. 
Een wandeling op de heide, een lunch in Laren, bootjes kijken in de haven in Huizen en shoppen in Hilversum. 
De centrale ligging van ’t Gooi is uitermate gunstig, met Amsterdam en Utrecht op 20 autominuten afstand. Daarnaast zijn alle plaatsen in ’t Gooi goed bereikbaar met het openbaar vervoer. 

Meer weten over wonen in ’t Gooi? Wij helpen je graag verder in deze zoektocht.

Deel dit bericht