De leukste terrassen in Laren/Blaricum
Eindelijk kunnen we door de versoepelingen (COVID-19) het terras op! Nog wel met wat richtlijnen hier en daar, maar met mooi weer kunnen we in ieder geval van 12.00-18.00 uur genieten van een drankje en hapje in de zon! Een heerlijk koud biertje, koffie met appeltaart, of een uitgebreide lunch.
Iedereen heeft hier een lange tijd naar uitgekeken, dus wij dachten gelijk; hoe handig is het om wat fijne terrassen in Laren uit te lichten? Want dat Laren bekend staat om gezelligheid, is een feit.
Onze top drie lichten we voor je uit, reserveer maar snel.
t’ Bonte Paard
Vraag in Laren: “Weet je t’ Bonte Paard?” dan kan iedereen dat precies vertellen waar het is gevestigd. En waarschijnlijk is een grotendeel van de inwoners er ook wel geweest. Ook buiten Laren hebben velen van t’ Bonte Paard gehoord, zijn er wel eens geweest, of komen er regelmatig.
Een stukje geschiedenis over dit legendarisch cafe. Van t’ Bonte Paard bestaan meer dan 20 ansichten, zelfs een met een poststempel uit 1906. Op die kaart is ook het huis van schoolmeester Van Wulfen te zien. De Naarderstraat was toen nog de Laarder Straatweg. Deze weg zorgde voor klandizie voor de herberg. Destijds liep de hoofdweg van Amsterdam naar Amersfoort namelijk dwars door Laren, via de Naarderstraat en de Eemnesserweg. De Rijksweg kwam er pas in 1921, dus tot die tijd moesten alle rijtuigen en dagjesmensen langs t’ Bonte Paard. Over de schrijfwijze van de herberg maakte niemand zich druk, vandaar dat het t’ Bonte Paard werd met de apostrof aan de verkeerde kant. Dat is zo gebleven, ook vandaag. De dorpsherberg “t’ Bonte Paard” bestaat al zo’n 400 jaar. Op de oudste gravures en tekeningen van Laren komt de herberg al voor.
Omstreeks 1830 was Hein Koster hier herbergier. Hij was getrouwd met Bet Roest. Zij hadden geen kinderen. Een herberg uit die tijd stelde weinig voor. Het was nog eenvoudiger dan nu. Er lag zand op de houten vloer, er waren een bierpomp en een stamtafel voor de Laarders. Daar gingen de laatste dorpsnieuwtjes rond en werden een paar ‘slukkies’ gedronken. Voor passanten en dagjesmensen waren er een paar stoelen en tafeltjes, waar zij een kop koffie, chocolademelk of een flesje gazeuse konden gebruiken. Van een buitenterras was toen nog geen sprake. De klandizie was niet zo groot dus hield Hein er ook nog wat koeien en varkens bij. De melk verkocht hij aan bezoekers van sanatorium Hooglaren, Julianaoord en Bosch en Heide. Daarom hing aan de zijgevel een groot bord met opschrift ‘Melksalon’. Het huidige zaaltje naast het café was er toen nog niet, dat liet Hein er rond 1860 aanbouwen voor de broer van zijn vrouw. In 1888 overleed Bet, de vrouw van Hein. Dat bracht naast verdriet ook een groot probleem voor Hein met zich mee. De beesten verzorgen, een café runnen en dan ook nog je eigen potje koken, dat was op zijn leeftijd teveel gevraagd, dus ging hij praten met Jan Roest.
Tot op de dag van vandaag is aan het interieur van het café bewust weinig veranderd of gemoderniseerd: een sobere tap, houten lambriseringen en zand op de houten vloer, dat schept een bijzondere sfeer. Wel heeft Jan er een biljart in laten zetten, want de stamgasten wilden een biljartvereniging. Ook werd de zijzaal steeds vaker gebruikt voor vergaderingen en bruiloften. Dat bracht extra werk mee en moest het hele gezin helpen met de “pot” koken en met de bediening.
t’ Bonte Paard werd gaandeweg het trefpunt voor de gewone man, voor artiesten, schilders en dichters, de middenstand, rechters en ieder ander die de weg naar het café wist te vinden. Precies wat Jan Roest wilde.
Op 21 januari 1966 overleed Jan Roest op 89-jarige leeftijd. De familie besloot de zaak te verpachten. Aan de gegadigden werden met succes hoge eisen gesteld met betrekking tot behoud van inrichting en sfeer. Tot 1975 hebben dochter Jo en haar man Co Marjot (oorspronkelijk boekhouder) het café gerund, daarna werd het verpacht aan de familie Donk. De huidige uitbater is Patrick Lommers, ook bekend van o.a. Moeke Spijkstra in Blaricum. De menukaart is anno 2021 nog steeds eenvoudig; van tosti’s tot aan maaltijdsalades, daghappen, borrelhappen en belegde broodjes.
Hamdorff Eten & Drinken
De Brink in Laren is bekend om de vele terrassen en de gezelligheid. Hamdorff Eten & Drinken is er gevestigd, met een fijn terras en een lekkere menukaart.
Hamdorff zet een geweldige traditie van gastvrijheid en genieten voort. Het is een beetje heilige grond hier, waar ooit Hotel Hamdorff stond. Dat hotel is decennialang een plaats geweest waar alles met passie gedaan werd. Kunstenaars toonden er hun werken, en zakten na de vernissage door in ’t Kroegje van het hotel. Bruidsparen hielden er hun receptie en beminden er elkaar (al dan niet voor het eerst). Beroemde artiesten speelden er de sterren van de hemel. Hotel Hamdorff was het bruisende centrum van een dorp dat altijd al bijzonder is geweest. Hier stond alles in het teken van de kunst van het goede leven.
Hotel Hamdorff opende in 1901 zijn deuren en werd in 1979 – na hevig verzet van de Larense bevolking – gesloopt. Het zou bouwvallig zijn en op instorten staan, na jarenlange leegstand. Onderzoek van een bouwkundige maakte duidelijk dat er met het pand niets aan de hand was, maar nadat het hotel gebruikt werd als decor van een oorlogsfilm leek het in zó slechte staat dat heel Laren vrede had met de sloop. Daarna werd de grond inzet van een politiek spel tussen gemeente en diverse eigenaren die er megalomane projecten wilden realiseren. Het ‘gat van Laren’ werd daardoor pas in 1998 opgevuld, toen het nieuwe Hamdorff werd geopend. Architect Egbert Jan Hoogenberk heeft zich bij het ontwerp van het huidige gebouw sterk laten inspireren door het oude hotel. En dat eerbetoon aan een heerlijke traditie kenmerkt ook de keuken van Hamdorff Eten & Drinken. Aanrader van de menukaart: probeer de Hamdorff salade met coquilles, zalm en gamba’s eens.
In Blaricum kan je bij Rust Wat heerlijk tot rust komen. Het terras is gelegen aan een grote vijver omringd door een bos en is regelmatig de setting voor televisieseries. Op de kaart vind je wisselende seizoensgerechten. Maar ook heerlijke sashimi, salades en steak tartaar. Voor ieder wat wils. Het restaurant heeft ook een uitgebreide wijnkaart.
Een stukje geschiedenis over deze mooie plek voor eten en drinken.
Rond 1930 werd op de plek waar Rust Wat zit als werkproject een grote vijver gegraven, die dienst ging doen als ijsbaan. Met een heuse tribune! Ook kwam er een ijsbaanhuisje, dat een kleine horeca-uitspanning werd, vervolgens een pannenkoekenhuis, toen een partycentrum en daarna een ‘wannabe sterrentent’.
Marc Bon, die met zijn vrouw Sasha sinds 2004 eigenaar is van Rust Wat, kan er hartelijk om lachen. Wat wil je, met zo’n terras lacht iedereen! Midden in de natuur, met uitzicht op de vijver waarin zomers een tapijt van waterlelies drijft en de eenden – met een beetje geluk met kleintjes – gezellig ronddobberen. Mensen ‘van buiten’ die voor het eerst bij Rust Wat komen, weten vaak niet wat ze zien. Marc snapt dat wel: “Ik kom hier zelf al 55 jaar, werk er nu vijftien jaar en ik verbaas me er elke dag weer over: wat een mooie plek. Dit uitzicht verveelt echt nooit.”
Bron: t’ Bonte Paard, Hamdorff Eten & Drinken, Rust Wat, Gooische Tam Tam.