Monumenten in het Gooi

Wat is een monument?

Een monument is een gebouw met cultuurhistorische of wetenschappelijke waarde. In Nederland zijn er verschillende typen monumenten: rijksmonumenten, provinciale monumenten, gemeentelijke monumenten en beschermde stadsgezichten of dorpsgezichten. 
 

Laren; een hoop monumenten rijker

Laren is achttien gemeentelijke monumenten rijker. Burgemeester en wethouders hebben besloten zeventien individuele panden plus het Erfgooierscomplex de monumentenstatus te geven. Dat blijkt uit de besluitenlijst van het college.

Het Erfgooierscomplex bestaat uit woningen aan de Efgooiersweg, de Erfgooiersdwarsweg, De Mees, de Kloosterweg, de IJsbaanweg en de Smeekweg. De individuele panden die nu monument worden zijn Eemnesserweg 10 en 12, Klaaskampen 6 en 6A, Lingenskamp 34, Mauvezand 17, Naarderstraat 40 en 68, Oude Naarderweg 11, Raboes 4, Sint Janstraat 2-4 en 16-18, Smeekweg 51, Torenlaan 21-21A en Zevenend 11, 13 en 15.

Woningen behorend tot het Erfgooierscomplex in lang vervlogen dagen. 
© Foto collectie Bep de Boer

Deze aanwijzing van achttien monumenten is het eindstation van een traject dat al in 2011 begon. Op 21 december dat jaar gaf de gemeenteraad de ’bestuursopdracht’ om te bekijken welke panden in Laren het verdienden gemeentelijk monument te worden. In 2012 is geïnventariseerd welke panden in aanmerking zouden kunnen komen. Het jaar daarna spraken burgemeester en wethouders uit dat ze in drie stappen monumenten zouden gaan aanwijzen. De nu tot monument verklaarde panden zijn daarvan de derde en laatste tranche.
 

Interieur

De nu aangewezen zeventien individuele panden plus het Erfgooierscomlex zijn voortaan wel monument, maar dat betekent niet dat bewoners van binnen niets mogen veranderen. Het college heeft namelijk ook besloten ’het interieur ( . . .) buiten de bescherming’ te laten.
 

Vredelaan

De monumentenstatus is niet altijd iets voor de eeuwigheid. Neem de houten villa Vredelaan 9 waarover nogal wat te doen is. Die heeft tijdens en na de brand van begin januari vorig jaar zoveel schade opgelopen dat burgemeester en wethouders hebben besloten het pand te ontdoen van de monumentale status.
 

KRO pand

Zelfs een rijksmonument is niet altijd veilig voor de slopershamer. Zo besloten burgemeester en wethouders van Hilversum begin 2016 vergunning te geven voor de sloop van een deel van het voormalige KRO-complex aan de Emmastraat. Zo moest ruimte ontstaan voor de bouw van appartementen. Het besluit tot sloop hield ook bij de rechter stand.
 

Monumenten in ons aanbod

Saegaert Makelaars heeft af en toe een prachtig monumentaal pand in het aanbod. 
Onlangs hebben wij een uniek, karakteristiek monumentaal object mogen verkopen in Blaricum.
Een Blaricumse cottage met vrijstaand atelier. Dit uiterst charmante ensemble ooit bewoond door de bekende Amsterdamse schilder Baruch Lopes de Leao Laguna is van origine gebouwd begin 1908.

Adres: Zwaluwenweg 26, Blaricum

Klik hier voor het hele artikel.
Bron: De Gooi- en Eemlander 

Deel dit bericht