Taxatierapport laten opstellen? Hoe zit dat precies?

Voor het verkopen, aankopen en financieren van een woning is de taxatiewaarde enorm belangrijk. Wil je die waarde door een onafhankelijke makelaar laten vaststellen, of wil je een second opinion, dan verzorgen we dat graag voor je.

Taxaties; hoe zit dat precies?

Er zijn uiteenlopende redenen te bedenken voor een taxatie. Bijvoorbeeld als je een hypotheek aanvraagt: je hypotheekverstrekker wil dan zekerheid hebben over de waarde van je toekomstige huis. Ook als je bezwaar wilt maken tegen de WOZ-waarde heb je een taxatierapport nodig. Wacht niet te lang met het regelen van een taxateur. Het kan even wat tijd in beslag nemen voordat de taxateur het taxatierapport op tafel legt. Mocht je de taxatie voor een hypotheek nodig hebben, dan moet je hier dus rekening mee houden.

NWWI

Het Nederlands Woning Waarde Instituut, keurt de rapporten van woningtaxaties. Het is een onafhankelijk, landelijk instituut dat als keurmerk voor taxateurs geldt. Zij valideren taxaties volgens een stel duidelijke richtlijnen. Op die manier krijgen geldverstrekkers een helder beeld van de wijze waarop de getaxeerde waarde tot stand is gekomen.

Eisen voor een rapport

Saegaert Makelaars voldoet aan de strengste eisen die aan taxateurs gesteld worden in de markt. We worden erkend door onze branchevereniging, het validatie-instituut en natuurlijk door alle erkende en in Nederland gevestigde hypothecaire instellingen.

Waar letten wij op?

Allereerst de inhoud en oppervlakte van het vastgoed, de functionele indeling, de kwaliteit van constructie, afwerking en onderhoud. Ook de isolatie en energiezuinigheid spelen een rol. Daarnaast is het verplicht om contact op te nemen met de gemeente voor informatie over het bestemmingsplan en de bodemgesteldheid. Ook niet onbelangrijk: een taxateur bekijkt de marktsituatie. Hoe is het bijvoorbeeld gesteld met de vraag en aanbod in de regio? Je kunt het taxatierapport als een alomvattend verslag zien, waarin de taxateur een rondgang maakt langs de zaken die jou als toekomstige huiseigenaar aangaan.

Onze taxaties worden gedaan door Saskia Teeuwen. 

Deel dit bericht