Verplicht energielabel vanaf januari 2021

Energielabel aanvragen bij verkoop van je huis

Bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen is een geldig energielabel verplicht. Het energielabel voor woningen is een instrument dat inzicht geeft in de energieprestatie van de woning en verbetermogelijkheden voor isolatie en installaties. Dat geeft de woningeigenaar handelingsperspectief. Hiermee kan de woning verder worden verduurzaamd, energiekosten worden bespaard en het wooncomfort toenemen.
Woningeigenaren zijn verplicht om bij de oplevering, verkoop of verhuur van een woning een definitief energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder.

Vanaf dit jaar kunnen alleen energielabels worden aangevraagd en opgesteld op basis van NTA 8800. Dit doet een vakbekwaam adviseur, die daarvoor gediplomeerd is. Het Vereenvoudigd energielabel, welke op afstand zelf kan worden aangevraagd door de woningeigenaar, verdwijnt daarmee.  
De expert die langskomt om het energielabel te bepalen kan dit doet aan de hand van 10 meetpunten. 

Nieuw voorstel VVD en CDA

Omdat vanaf 1 januari 2021 een energielabel alleen kan worden aangevraagd en opgesteld door een vakbekwaam adviseur, hebben CDA en de VVD voorgesteld om vanaf 1 juli 2021 het weer mogelijk te maken – voor consumenten (/woningeigenaren) – om de aanvraag van een label geheel digitaal te laten verlopen. Dat voorstel is op woensdag 9 december aangenomen in de Tweede Kamer. Het Ministerie van BZK zal hier de komende tijd invulling aan gaan geven.

Nog even terug – Wat is een energielabel precies?

Met het energielabel voor woningen hoopt de overheid consumenten te stimuleren om energie te besparen. Aan de letter en kleur van het energielabel zie je in een oogopslag hoe zuinig een huis is. Het meest zuinig is energielabel A (groen), het minst zuinig is G (rood). Je kunt ervan uitgaan dat je energierekening in een huis met energielabel A fors lager zal zijn dan in een huis met label E, F of G. Sinds 2015 is een definitief energielabel aanvragen verplicht wanneer je je huis verkoopt.
Wat is het verschil tussen een voorlopig en definitief energielabel?
Een voorlopig energielabel is een inschatting op basis van de meest voorkomende woningkenmerken, terwijl een definitief energielabel tot stand komt met gegevens over energiezuinigheid van die specifieke woning. Je kunt je energielabel zelf opvragen en definitief maken.

Is een definitief energielabel verplicht bij de verkoop?

Een definitief energielabel is verplicht bij de verkoop van je woning. Verkoop je zonder definitief energielabel, dan krijg je een boete van 170 euro. Een energielabel aanvragen zal tussen de €200 en de €300 gaan kosten. 

Je kan een definitief energielabel online aanvragen:

  • Ga naar Energielabelvoorwoningen.nl en log in met je DigiD
  • Controleer de gegevens van je woning en pas ze eventueel aan.
  • Voeg digitaal bewijs toe. Hier wordt vanzelf om gevraagd. Je kan dan denken aan een bouwtechnisch rapport, factuur van isolatie/zonnepanelen of foto’s).
  • Selecteer een erkend deskundige (op basis van procestijd of tarief).
  • De deskundige controleert gegevens. De erkend deskundige controleert jouw gegevens op afstand en komt dus niet bij je thuis langs. Heeft de deskundige uw gegevens goedgekeurd, dan ontvang je van de Rijksoverheid een e-mail met het definitieve energielabel. Soms ontvang je binnen één dag al definitief energielabel. Meestal duurt het iets langer. Dit is afhankelijk van de reactietijd van de erkend deskundige en de juistheid van het bewijsmateriaal. Na goedkeuring van jouw gegevens wordt het definitieve label automatisch geregistreerd.

Je kan ook jouw bestaande energielabel vernieuwen. Bijvoorbeeld omdat je je huis energiezuiniger hebt gemaakt. Het energielabel blijft 10 jaar geldig. 

Deel dit bericht