Hoe krijgt u na 1 januari 2021 een energielabel voor uw woning

Het energielabel gaat veranderen. De grootste verandering is voor het energielabel voor woningen. Vanaf 1 januari 2021 maakt u hiervoor een afspraak met een energieadviseur. Deze komt bij u thuis langs.

Uitgebreid energielabel vervangt vereenvoudigd energielabel (VEL)

Tot 1 januari geldt het vereenvoudigd energielabel (VEL). Een woningeigenaar geeft online een aantal woningkenmerken door. Een erkend deskundige keurt deze kenmerken op afstand. Waarna de Rijksoverheid het label vaststelt. Een nieuw meer uitgebreid energielabel vervangt op 1 januari 2021 het VEL.

Energielabel aanvragen vanaf 1 januari 2021

Vanaf 1 januari 2021 maakt een woningeigenaar een afspraak met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd het huis. De adviseur neemt kenmerken op van de woning. Bijvoorbeeld:

  • de afmetingen;
  • de aanwezige isolatie, zoals van het dak en de muren;
  • de aanwezige installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen.

Op basis hiervan berekent de energieadviseur hoeveel energie er nodig is voor:

  • verwarming;
  • warm water;
  • ventilatie;
  • koeling van de woning.

Zo wordt het energielabel nauwkeuriger vastgesteld en is het mogelijk om verbeteringen  aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het energielabel te staan.

Kosten nieuw energielabel

De prijs van een energielabel hangt af van meerdere factoren, waaronder:

  • type woning;
  • beschikbare documenten over de woning;
  • de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken van de woning op te nemen.

De kosten voor een energielabel komen straks naar verwachting bij een eengezinswoning uit op gemiddeld € 190. Bij appartementen gaat het om gemiddeld € 100. Uiteindelijk bepaalt uw energieadviseur de prijs van het energielabel. De gemiddelde prijs wordt na 1 januari 2021 duidelijk.

VEL blijft geldig

Heeft u al een geregistreerd VEL? Die blijft gewoon 10 jaar geldig.

Hoe komt u als huiseigenaar aan een energielabel voor uw woning?

U kunt online uw voorlopige energielabel inzien of een definitief energielabel aanvragen. Ook kunt u uw bestaande energielabel vernieuwen. Bijvoorbeeld omdat u uw huis energiezuiniger heeft gemaakt. Het energielabel blijft 10 jaar geldig.

Voorlopig energielabel opzoeken

U kunt controleren welk voorlopig energielabel uw woning heeft. Dit is een inschatting op basis van gegevens als woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Misschien heeft u uw vloer laten isoleren of zonnepanelen laten installeren. Dit kunt u aangeven als u het voorlopige energielabel omzet in een definitief energielabel.

Definitief energielabel aanvragen

U kunt een definitief energielabel online aanvragen:

  1. Log met uw DigiD in op Energielabelvoorwoningen.nl.
  2. Controleer uw woninggegevens en pas ze eventueel aan.
  3. Voeg digitaal bewijs toe als de tool hier om vraagt (bouwtechnisch rapport, factuur, foto’s).
  4. Selecteer een erkend deskundige (op basis van tarief of reactietijd).

Lukt het u niet om online uw definitieve energielabel aan te vragen? Dan kunt u contact opnemen met de Helpdesk Energielabel: telefoonnummer 0800-0808 of helpdesk@energielabel.nl.

Energielabel vernieuwen

Op Energielabelvoorwoningen.nl kunt u ook uw bestaande energielabel vernieuwen. Bijvoorbeeld omdat u extra energiebesparende maatregelen heeft genomen.
 

Erkend deskundige controleert gegevens

De erkend deskundige controleert uw gegevens op afstand. Dit kan een energieadviseur, makelaar of bouwtechnisch specialist zijn. De deskundige komt dus niet bij u thuis langs.

Heeft de deskundige uw gegevens goedgekeurd, dan ontvangt u het definitieve energielabel per e-mail van de Rijksoverheid. Na goedkeuring van uw gegevens vindt de registratie van het definitieve label automatisch plaats.

Soms ontvangt u al binnen een dag een definitief energielabel. Meestal duurt het iets langer. Dit is afhankelijk van de reactietijd van de erkend deskundige en de juistheid van het bewijsmateriaal.

Kosten energielabel

Een voorlopig energielabel is gratis. Voor een een definitief energielabel betaalt u enkel de administratiekosten van de erkend deskundige.


Deel dit bericht